Pretraga sajtazatvori

Aplicirajte ovde

Novosti

Održan 8. ekonomski samit Srbije pod nazivom "Početak nove ere za Srbiju"

1 Januar 2008.

Otvarajući skup, zamenik direktora za međunarodno poslovanje Eurobank EFG grupe, Teodor Karakasis rekao je da se Samit održava "u jednom teškom trenutku za ceo svet, koji je suočen sa ozbiljnom ekonomskom krizom".

Održan 8. ekonomski samit Srbije pod nazivom "Početak nove ere za Srbiju"
Otvarajući skup, zamenik direktora za međunarodno poslovanje Eurobank EFG grupe, Teodor Karakasis rekao je da se Samit održava "u jednom teškom trenutku za ceo svet, koji je suočen sa ozbiljnom ekonomskom krizom". On je naveo da se "ekonomski šok" osetio u Srbiji, ali i ocenio da su Vlada Srbije i Narodna banka Srbije nedavno preduzele "odlične mere" na zaštiti štednih uloga građana. Filipos Karamanolis, predsednik Izvršnog odbora Banke , tom prilikom naglasio je da je srpski bankarski sistem stabilan zahvaljujući regulatornom okviru sprovedenom od strane NBS, te da su banke likvidne i visokokapitalizovane.Međutim,poverenje javnosti u bankarski sektor je još uvek krhko i nestabilno u Srbiji, zahvaljujući ne tako davnim sećanjima građana na bankarsku krizu iz 90-ih godina.Nekoliko neodgovornih izjava i misljenja o ekonomskoj krizi i bankama doprinela su zabrinutosti i izazvala neopravdan odliv štednih uloga.

Predsednik "Tsomokos grupe" Simeon Comokos istakao je da je Srbija "puno napredovala u poslednjih osam godina, ostvarila veliki privredni rast i preduzela važne korake u pravcu tržišne ekonomije".Ovo je istorijski trenutak da Srbija krene napred i ostvari svoje najvažnije ciljeve, a to su pristupanje EU i bolji život i standrad građana", rekao je Comokos. Učesnicima skupa obratio se guverner NBS, Radovan Jelašić i zamenik ministra inostranih poslova Grčke Petros Dukas.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić je tom prilikom izjavio je je cilj ove vlade da Srbiju što više približi Evropskoj uniji, istovremeno negujući dobre odnose sa tradicionalnim prijateljima kao što je Rusija . Srbija mora da bude sigurno mesto za sve koji žele da u nju ulažu, a ne sme da bude sklonište za organizovani kriminal, pranje novca i druge nedozvoljene radnje. Dačić je izrazio nadu da za Srbiju dolazi "nova era" u kojoj će sve političke poruke iz predizbornih kampanja biti "finalizirane boljim životom za sve građane", a toga nema bez ekonomskog razvoja.
Top