Pretraga sajtazatvori

Aplicirajte ovde

Novosti

“Pokretni inkluzivni muzej” u Jagodini

27 Novembar 2010.

U Kulturnom centru izložba predmeta koji olakšavaju život osobama sa invaliditetom

U Kulturnom centru Jagodine otvorena je izložba najboljih studentskih radova u okviru projekta „Pokretni inkluzivni muzej“, koju čine dizajnirani predmeti prilagođeni svakodnevnoj upotrebi osoba sa invaliditetom. Izložbu su otvorili Nebojša Petrović, direktor Kulturnog centra Jagodina i Vesna Bogdanović, direktorka Centra za razvoj inkluzivnog društva (CRID). Građani Jagodine moći će da posete ovaj jedinstveni pokretni muzej do 6. decembra ove godine.

Pokretni inkluzivni muzej predstavlja celinu od 27 praktičnih predmeta dizajniranih sa ciljem da olakšaju život osobama sa invaliditetom i njihovim porodicama po principima Dizajn za sve. Izložba je prvi put otvorena u maju u Beogradu, nakon čega obilazi sve veće srpske gradove, sa ciljem da što veći broj građana Srbije vidi na koji način dizajn može da pomogne boljoj integraciji osoba sa invaliditetom u sve društvene tokove. Pokretni inkluzivni muzej do sada je videlo na hiljade građana Beograda, Niša, Pirota, Novog Pazara, a od sada i Jagodine.

Otvarajući izložbu, izvršna direktorka CRID-a Vesna Bogdanović rekla je da unapređenje života osoba sa invaliditetom zavisi od svakog pojedinca, a da je posebno značajno što su se mladi dizajneri uključili u rešavanje ovog ključnog problema u društvu. Vesna Bogdanović izrazila je nadu da će predmeti Pokretnog inkluzivnog muzeja naći svoju primenu u praksi, apelujući na proizvođače širom Srbije da usvoje principe inkluzivnog dizajna i svoje proizvode prilagode za svakodnevnu upotrebu svih krajnjih korisnika.

Posetioci Pokretnog inkluzivnog muzeja u Jagodini moći će da vide pobednički rad „Jastuk sa tajmerom“ namenjen lakšem buđenju osoba sa oštećenim sluhom, rad Stefana Milojevića sa Akademije lepih umetnosti. Izloženi su i drugoplasirana „Špipaljka“ koja osobama sa oštećenim vidom i slepim osobama pomaže u odabiru boje odeće, rad Jelene Lazarević sa Beogradske politehnike, kao i trećeplasirani rad „Pult za presvlačenje beba na javnim mestima“, Tamare Tričković sa Fakulteta primenjenih umetnosti.

Projekat Pokretni inkluzivni muzej pokrenuo je CRID u saradnji sa Eurobank EFG. Radove je ocenjivala stručna komisija sastavljena od stranih i domaćih predstavnika Evropskog instituta za dizajn i invaliditet (EIDD) - Dizajn za celu Evropu i Bolonjske akademije lepih umetnosti. Autori izloženih radova su studenti umetnosti, arhitekture, šumarstva i fakulteta za dizajn, koji su učestovali na prethodno raspisanom konkursu.

Evropski institut za dizajn i invaliditet nedavno je za poslovno sedište Banke - „Eurobank EFG Centar“ uručio seritifikat o inkluzivnosti, kao priznanje za prilagođenost zgrade osobama sa invaliditetom, prvo koje je dodeljeno jednoj zgradi u Srbiji. Kao Banka koja veliku pažnju posvećuje integraciji osoba sa invaliditetom, Banka je u saradnji sa CRID-om sprovela stručnu obuku svojih zaposlenih o adekvatnom pristupu osobama sa invaliditetom i odgovarajućoj terminologiji u ophođenju. Radi bolje pristupačnosti za sve građane, Eurobank EFG je do sada prilagodila 5 svojih filijala osobama sa invaliditetom, a web prezentaciju Banke mogu da koriste i osobe sa oštećenim vidom.

Povezana dokumenta

Top