Pretraga sajtazatvori

Aplicirajte ovde

Novosti

Prva transakcija ove vrste u 2011. godini

1 Mart 2011.

Eurobank EFG zaključuje repo ugovore na međunarodnom međubankarskom tržištu o grčkim državnim obveznicama u vrednosti od 1 milijarde evra

Atina, 1. mart, 2011 - Nastavljajući da jača svoju kapitalnu bazu i prisustvo na međunarodnim tržištima novca i kapitala, Eurobank EFG je sa uspehom zaključila novu seriju međubankarskih repo ugovora o grčkim državnim obveznicama sa četiri vodeće međunarodne banke.

Ovo je prva transakcija koju jedna grčka banka sprovodi na međubankarskom tržištu u 2011. godini.

Period otplate na osnovu ovih ugovora kreće se od 3 meseca do 2 godine, a ukupna vrednost grčkih državnih obveznica koje se finansiraju iznosi 1 milijardu evra. Važno je istaći da je ugovor zaključen po veoma konkurentnim uslovima, to jest po međubankarskoj stopi (Euribor) plus iznos od 150 do 200 baznih poena, u zavisnosti od perioda otplate.

Pored pomenutih ugovora o grčkim državnim obveznicama, Eurobank EFG trenutno finansira i druge hartije od vrednosti (oko 3 milijarde evra) na međunarodnim tržištima kapitala.

Ovo je prvi put od početka godine da jedna grčka banka trguje na međubankarskom tržištu, uprkos trenutnoj nepovoljnoj ekonomskoj situaciji u Grčkoj. Uspešan završetak ove transakcije predstavlja deo napora Grupe da postepeno smanji zavisnost of finansiranja od strane Evropske centralne banke (ECB) i vrati se na međunarodna tržišta.

Zamenik generalnog direktora Grupe g. Nikolaos Karamouzis izjavio je sledeće: ,,Nedavne transakcije Eurobank EFG na međunarodnim tržištima kapitala postepeno otvaraju vrata grčkim finansijskim institucijama, što predstavlja veoma važan korak ka normalizaciji funkcionisanja međubankarskog tržišta i tržišta kapitala, od kojih zavise kapaciteti za finansiranje grčke ekonomije.

Eurobank EFG je preduzela značajne incijative u poslednjih nekoliko meseci kako bi predstavila potencijal Grupe, grčkog bankarskog sistema i ekonomije međunarodnim bankama, institucionalnim investitorima, velikim privatnim klijentima, međunarodnim medijima i rejting agencijama.

U tom kontekstu predstavljamo optimističniji scenario za razvoj grčke ekonomije, pod određenim uslovima, koji podrazumeva nekoliko pozitivnih faktora, uključujući dosadašnje rezultate fiskalnog prilagođavanja, napredak strukturnih reformi, malu zaduženost privatnog sektora, ulogu grčkog sektora transporta, dinamiku grčkog izvoza, značajan potencijal rezultata sprečavanja sive ekonomije i izbegavanja poreza, kao i mogućnost upotrebe javnih dobara kako bi se smanjio javni dug i značajno poboljšali izgledi za oporavak zemlje. Međutim, ponovno uspostavljanje makroekonomske ravnoteže, naročito rešavanje fiskalnih pitanja i unapređenje i dalje niske konkurentnosti grčke ekonomije, predstavljaju glavni izazov za Grčku.
Pored pozitivnih promena u arhitekturi evrozone, zemlji su potrebni fiskalno ozdravljenje i visoka i stabilna stopa rasta.’’

Eurobank EFG je članica Eurobank EFG Grupe, evropske bankarske organizacije čija ukupna aktiva iznosi 86,9 milijarde evra (za prvu polovinu 2010). Grupa zapošljava 23.000 ljudi i nudi svoje proizvode i usluge kroz mrežu od preko 1.600 filijala i prodajnih mesta, kao i alternativnih kanala distribucije u Grčkoj, Bugarskoj, Srbiji, Rumuniji, Turskoj, Poljskoj, Ukrajini, Velikoj Britaniji, Luksemburgu i na Kipru.
Članica je EFG Grupe, meĎunarodne bankarske grupacije prisutne u više od 40 zemalja.

Povezana dokumenta

Top