Pretraga sajtazatvori

Aplicirajte ovde

Novosti

Potpisan ugovor između Evropske banke za obnovu i razvoj i Beohemije

28 Jul 2011.

EBRD i četiri srpske banke ulažu u razvoj Beohemije

Potpisivanjem ugovora vrednog 68 miliona evra između Evropske banke za obnovu i razvoj, Eurobank EFG, Erste Bank, Societe Generale Srbija, UniCredit Bank i Beohemije, danas je u Zrenjaninu obeležen početak nove razvojne etape jednog od najuspešnijih domaćih proizvođača kućne hemije, kompanije Beohemija.

Potpisan ugovor između Evropske banke za obnovu i razvoj i Beohemije
Ugovor su potpisali gđa Hildegard Gacek, direktorka kancelarije EBRD-a u Srbiji, g. Željko Žunić, generalni direktor Beohemije, g.Branislav Radovanović, zamenik predsednika Izvršnog odbora UniCredit Bank, g. Zdravko Krunić, član Izvršnog odbora Societe Generale Srbija, gđa Aleksandra Gajić, direktorka Sektora za poslove sa pravnim licima Erste Bank i g. Vuk Zečević, član Izvršnog odbora Eurobank EFG.

“Ponosni smo što je dinamičan razvoj Beohemije rezultirao poverenjem prestižne finansijske institucije kakva je Evropska banka za obnovu i razvoj, kao i četiri uspešne srpske banke koje danas postaju partneri Beohemije u ostvarenju naših ambicioznih dugoročnih planova. Ovo je nova stepenica u našem razvoju, koji je samo u prvoj polovini 2011. rezultirao porastom prihoda od prodaje na domaćem tržištu za preko 40%, i porastom od skoro 20% na izvoznim tržištima u odnosu na 2010. Iza Beohemije je dvadeset uspešnih godina, koliko poslujemo na domaćem i regionalnim tržištima. Naš sledeći korak podrazumeva modernizaciju proizvodnih kapaciteta, operaciono i tehnološko restrukturiranje kompanije u cilju poboljšanja produktivnosti, energetske efikasnosti i zaštite životne okoline”, izjavio je g. Željko Žunić, generalni direktor Beohemije.

U ukupnoj vrednosti razvojnog kredita, EBRD učestvuje sa 20 miliona, dok konzorcijum banaka Eurobank EFG, Erste Bank, Societe Generale Srbija i UniCredit Bank učestvuju sa 48 miliona evra.

"EBRD ima zadovoljstvo da podrži Beohemiju, uspešnu kompaniju u privatnom sektoru, a što će omogućiti ovom vodećem srpskom proizvođaču sredstava za održavanje domaćinstva da se dalje razvija u Srbiji i u regionu. Projekat će biti demonstracija uspešnog restruktuiranja vodeće kompanije u hemijskom sektoru u Srbiji. Nove proizvodne linije koristiće najnoviju tehnologiju dobro poznatih proizvođača, efikasnu u optimizaciji troškova i zahtevaće značajne uštede energije. Stoga će Beohemija postati primer drugima na tržištu kako biti finansijski uspešan, energetski efikasan i odgovoran prema životnoj sredini“ izjavila je gđa Hildegard Gacek, direktorka kancelarije EBRD-a u Srbiji.

Beohemija će sredstva dobijena ovim kreditom uložiti u dalji razvoj poslovanja i finansijsko restrukturiranje. To uključuje i optimizaciju finansijskih tokova, implementaciju IFRS računovodstvenih standarda, primenu visokih standarda za zaštitu životne sredine i zaštitu na radu koji važe i u Evropskoj uniji. Primenom Akcionog plana za brigu o životnoj sredini, Beohemija će biti jedna od retkih domaćih kompanija iz sektora hemijske industrije koja će investirati u uvođenje i primenu najboljih EU praksi i standarda iz oblasti ekologije i zaštite životne sredine.

Od otvaranja EBRD je investirala preko 2, 5 milijarde eura, pomažući ukupni ekonomski razvoj Srbije putem investicija kroz 163 projekta do sada, uključujući značajne zajmove u infrastrukturnom sektoru kroz razvoj gradske i transportne infrastrukture, kao i za razvoj malih i srednjih preduzeća i projekata održive energije. Samo u 2010 godini, EBRD je potpisala ugovore u ukupnom iznosu od 590 miliona eura kroz 24 projekta, u poređenju sa 425 miliona eura u 2009 godini. Projekti su uglavnom bili u sektoru infrastructure, energetike, bankarskom sektoru kao i privrednom sektoru. Naše prognoze za obim poslovanja u 2011. godini su u istim granicama sa naglaskom na infrastrukturni i finansijski sektor mada će naš primarni fokus biti privredni sektor i kreiranje novih radnih mesta.

Srdačan pozdrav,
Beohemija i Evropska banka za obnovu i razvoj

Poslovni sistem Beohemija:
Poslovni sistem Beohemija domaći je proizvođač praškaste i kućne hemije i kozmetike koji proizvodi preko 400 proizvoda, među kojima su neki od omiljenih proizvoda u Srbiji - Spin, Duel, Pompa, Scalla, Dahlia, Hera i Becollino. Do danas, u poslovni sistem Beohemija uloženo je oko 54 miliona evra. Samo u 2010, uloženo je 10 miliona evra u razvoj kompanije, povećani su prihodi od prodaje za 25% i izvoza za 60% u odnosu na 2009. godinu. Beohemija izvozi na sedam tržišta - u Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Makedoniju, Hrvatsku, Sloveniju, Albaniju i Bugarsku. Od 2008. godine Beohemija je prerasla u poslovni sistem koji odlikuje dinamičan razvoj, a čine ga fabrike tečnih i praškastih deterdženata i kućne hemije i ambalaže u Zrenjaninu, kozmetička industrija “Dahlia” u Beogradu i industrija agresivne hemije “Brixol” u Vršcu.Povezana dokumenta

Top