Pretraga sajtazatvori

Aplicirajte ovde

Novosti

Jedinstven događaj na temu multilaternalne trgovine

25 Oktobar 2011.

Go International: preko 300 kompanija učestvovalo na više od 2,000 poslovnih sastanaka sa ciljem unapređenja trgovine i ekonomske saradnje u jugoistočnoj Evropi

Pod nazivom „Bilateralna saradnja i regionalna sinergija“, u Beogradu je organizovan inovativni poslovni forum u okviru dvodnevnog Programa privredne saradnje „Go International“ u organizaciji Eurobank EFG. „Go International“ je okupio predstavnike više od 300 kompanija iz Srbije, Grčke, Kipra, Mađarske, Hrvatske, Slovenije, Crne Gore i Rusije, koji su imali preko 2.000 individualnih sastanaka na temu ispitivanja poslovnih mogućnosti i zaključivanja komercijalnih i trgovinskih ugovora.

Jedinstven događaj na temu multilaternalne trgovine

Pogledajte galeriju slika >>

„Go International“ je značajna inicijativa osmišljena kao jedinstven program ekonomske saradnje, u realizaciji Eurobank EFG grupe u saradnji sa tri vodeće grčke poslovne asocijacije (PSE, SEVE i SEK), koja se organizuje pod okriljem Ministarstva spoljnih poslova Grčke, a uz podršku Privredne komore Srbije i Grčko-poslovnog saveta.

Događaju je prisustvovala i elita poslovne zajednice u Srbiji, predstavnici vodećih poslovnih asocijacija i medija, između ostalih ministar ekonomije i regionalnog razvoja Nebojša Ćirić, predsednik Privredne komore Srbije Miloš Bugarin i predsednik Srpskog poslovnog kluba „Privrednik“ Branislav Grujić. Eurobank EFG grupu predstavljali su g. Đorđo Pradeli (Giorgio Pradelli), generalni direktor Sektora za međunarodno poslovanje, prof. Gikas Harduvelis (Gikas A. Hardouvelis), glavni ekonomista i direktor za ekonomska istraživanja Eurobank EFG grupe, i g. Filipos Karamanolis (Filippos Karamanolis), predsednik Izvršnog odbora Eurobank EFG u Srbiji.

„Srbija predstavlja važan centar trgovine u regionu, zahvaljujući strateškom geografskom položaju, povoljnom potencijalu za budućnost svoje ekonomije (naročito u pogledu približavanja EU) i prednostima trgovinskih odnosa sa Rusijom i drugim tržištima na osnovu postojećih sporazuma o slobodnoj trgovini. Zato smo ponosni što smo domaćini drugog Programa „Go International“ u Beogradu“, izjavio je Filipos Karamanolis, predsednik Izvršnog odbora Eurobank EFG u svom uvodnom izlaganju.

Jedan od učesnika panel diskusije na ovom poslovnom forumu, predsednik Privredne komore Srbije Miloš Bugarin istakao je da kriza svetske ekonomije neće uticati na zajedničke poslovne planove Srbije i Grčke, već će dovesti do novih oblika saradnje i ojačati veze između dve zemlje. „Srbija je period krize “iskoristila” da dodatno uveća atraktivnost svog tržišta kroz širenje postojećih i uspostavljanje novih bescarinskih aranžmana. Mogućnosti za dalje proširenje obima i kvaliteta trgovinske razmene leže u oblasti agrarne industrije, turizma i inovacija”, izjavio je g. Bugarin.

„Go International“ je inovativan program ekonomske saradnje sa ciljem postepenog rasta i širenja u centralnoj i istočnoj Evropi, u zemljama u kojima Eurobank EFG grupa posluje: Bugarskoj, Rumuniji, Srbiji, Poljskoj, Ukrajini, Turskoj i na Kipru. Na inicijativu Eurobank EFG grupe, ovaj jedinstveni program se organizuje po drugi put, a izbor Srbije kao zemlje domaćina, posle Kipra, zasniva se na strateškom položaju zemlje u regionu, potencijalu njene dinamične ekonomije i tržišta i posebnim trgovinskim sporazumima na ruskom tržištu.

„Prvi „Go International“ forum na Kipru doveo je do značajnog porasta multilateralne trgovine izmeĎu Grčke, Kipra i zemalja Bliskog istoka, čime je stvorena jedinstvena poslovna platforma kakvu, u to smo čvrsto uvereni, možemo da ostvarimo i u Srbiji. Ovi rezultati su još jedna potvrda neiskorišćenog potencijala trgovine izmeĎu zemalja, i u potpunosti opravdavaju našu viziju razvoja šireg regiona Balkana i istočne Evrope’’, rekao je g. Pradeli, generalni direktor Sektora za međunarodno poslovanje Eurobank EFG grupe na skupu u Beogradu.

Eurobank EFG je ušla na srpsko tržište 2003. i za samo nekoliko godina uspela da postane jedna od vodećih pet banaka u zemlji, uz stabilan rast poslovanja sa srpskim kompanijama, privatnim klijentima i institucijama. Sa uloženih više od 500 miliona evra, Eurobank EFG grupa predstavlja jednog od najvećih investitora u Srbiji.
Verzije govora sa Foruma su postavljene Go International strani

*
Eurobank EFG je članica Eurobank EFG Grupe, evropske bankarske organizacije čija ukupna aktiva iznosi 87,2 milijarde evra (za 2010 godinu). Grupa zapošljava 23.000 ljudi i nudi svoje proizvode i usluge kroz mrežu od preko 1.600 filijala i prodajnih mesta, kao i alternativnih kanala distribucije u Grčkoj, Bugarskoj, Srbiji, Rumuniji, Turskoj, Poljskoj, Ukrajini, Velikoj Britaniji, Luksemburgu i na Kipru. Članica je EFG Grupe, meĎunarodne bankarske grupacije prisutne u više od 40 zemalja. Više informacija o Eurobank EFG može se naći na internet stranici /

Za dodatne informacije, molimo Vas obratite se ovlašćenoj agenciji za odnose sa javnošću, Represent Communications, na broj telefona:011 20 29 600
Kontakt: Ivana Pavlović 063 345 329 i Jasmina Bogosavljević 063 384 263


Povezana dokumenta

Top